Dom Kultury w Gostyni 20 stycznia zaprasza na wycieczkę do Chlebowej chaty w Górkach Małych.
Teoria:
przybliżenie życia naszych przodków
zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem
prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”
omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych
omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół
Praktyka:
próby młócenia cepami
mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach
oddzielanie śmietany od mleka
ubijanie masła i formowanie w ćwiartki
produkcja twarogu
Degustacja:
degustacja podpłomyków i chleba żytniego oraz masła, maślanki, sera, serwatki
dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami – wszystko własnej produkcji
kawa zbożowa z mlekiem
degustacja „do syta”
Po części edukacyjnej posiłek – kiełbaska z ogniska