Arbuz gigant Piotra Danielczyka

 

Arbuz gigant Piotra Danielczyka

 

To już kolejny sukces Piotra Danielczyka na Bania Fest, czyli Festiwalu Dyni w Krapkowicach. Jego arbuz wagą 60,65 kg ustanowił nowy oficjalny rekord Polski.
22 września do Krapkowic, jak co roku zjechali amatorzy hodowli warzyw gigantów, aby wziąć udział w konkursie na największą dynię i największe warzywo. Kolejny raz do rywalizacji przystąpił też Piotr Danielczyk, który mimo młodego wieku jest członkiem EGVGA (European Giant Vegetables Grovers Association), czyli Europejskiego Stowarzyszenia Hodowców Olbrzymich Warzyw.
Już od 4 lat jego dynie zaliczają się do czołówki największych okazów w Polsce . W tym roku do konkursu zgłosił swojego gigantycznego arbuza.
Piotr Danielczyk uprawę arbuzów gigantów rozpoczął 3 lata temu. Czy tak ogromnego arbuza można zjeść? Młody wyrzanin tłumaczy, że to zależy od ilości użytego przez hodowcę nawozu. – Niektórzy hodowcy stosują bardzo dużo nawozów. Ja nie, więc mój arbuz do jedzenia się nadaje, jednak w tym celu uprawiam zwykłe, smaczniejsze odmiany arbuzów. Arbuz  gigant to odmiana Carolina Cross, bardzo popularna jest ona w Ameryce. Na początku kwietnia nasiona są wysiewane do doniczek, potem w maju przesadzane do gruntu. Rosną w umiarkowanej wilgotności w tunelu foliowym, ponieważ musi im być ciepło. Muszą mieć dogodne warunki, nie może im niczego brakować.
Tegoroczny konkurs na największą dynię miał międzynarodowy charakter i został przeprowadzony przy udziale komisji Great Pumpkin Commonwealth (GPC). Organizatorem festiwalu dyni w sercu opolszczyzny był powiat krapkowicki.
Młodemu hodowcy serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w przyszłorocznym konkursie

 

tekst, zdjęcie :Karolina Kopacz

Arbuz gigant Piotra Danielczyka.jpg

 

powrót